a co mi nie pasuje? odpowiedziałem na posta nie kierowanego do Ciebie. kolega post wyżej zarzucił temat że rap czarnych jest lepszy przekaz bo "nie jaraj zioło, najeb się"
_________________ "Pieprzyć to, co o nas mówią, jesteśmy ludźmi z pasją
nie ma takiej opcji, żeby zapał nasz miał zgasnąć!"
TORUŃSKI APATOR!!
to kolega mowiacy ze polski rap jest tylko o tym zyje chyba w Polsce lat '90... OSTR, Małpa, HIFI, Fokus, Molesta, Peja, Tede, PFK... ile z piosenek w nowych albumach jest o Jaraniu i chlaniu?
_________________ "W Czas Wędrówki Tej Był Każdy Z Nas Jak Brat,
Choć Nie Obyło Się Bez Wiarołomnych Zdrad
Lecz Nie Ustawał Nikt, Nawet W Godzinie Złej,
Zaciskał Pięści I Ze Śmiechem Wołał: Hej!"
No to moje pytanie:
Od jakiego rodzaju muzyki wywodzi sie rap? oraz na przy jakich koncertach (jaki rodzaj muzyki) grano pierwsze koncerty polskiego rapu.
HeHe....na kibice net był kiedyś taki temat: jaka to piosenka. Taka fajna zabawa w zagadki
Co do tego z kim grały pierwsze składy HH w Polsce to pewnie ci chodzi o "koncerty z punkami" jak to jest nawet opisane w numerze kalibra, bodajże na 3:44....
Co ciekawe to chyba pierwsza oficjalna składanka HH która się ukazała w Polsce (mam w swojej kolekcji!)właśnie wydana była przez wytwórnię wywodzącą się z klimatów punkowo / nowo falowych, SP Records, byłego członka KULTu. Wydawali też Kalibra i parę innych fajnych składów HH. Nie wiem jak jest teraz bo już nie siedzę w hiphopie.....
Co do gatunku muzyki muzy skąd wywodzi się HH to bym obstawiał klimaty funky, który to trzeba z jazzem łączyć. Tak bym kombinował.....
co do koncertow punkowych to trafiles, co do drugiego pytania - gatunku to niestety pudlo
co do skladanki to mam kasete do dzis, ale pierwsze co kupilem i uslyszalem z polski to Wzgórze Ya-Pa 3, a pozniej to juz polecialo... no i wczesniej PM Cool Lee czyli wczesniejszy Liroy
kcprn [Usunięty]
Wysłany: 2011-04-29, 08:09
ja zawsze myślałem, że od jazzu się HH wywodzi : )
ja zawsze myślałem, że od jazzu się HH wywodzi : )
Generalnie Rap ma swoje korzenie i poczatki na... jamajce, gdzie w czasie imprez reggae i podkladow reggae, ska, rocksteady, jungle... jamajscy DJ sound systemów do tych podkladow uprawiali tzw. toasting czyli jasniej nawijali To jedna z wersji, ale chyba najbardziej prawdopodobna.
Zeby nie robic OT:
Co do koncertu to obawiam sie, ze moga byc niestety pustki. Wiele osob sluchajacych ten rodzaj muzyki skupia sie glownie na jego polskiej odmianie i nazwy typu: Masta Ace, House Of pain ( chociaz tu pewnie wiekszosc zna Jump Around), public enemy, Naughty By Nature i wiele innych sa mu obce, a jest to przeciez klasyka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum